Historie

Schipper van het eerste uur Schipper van de ROSA en voormalig YSY voorzitter Fred van der Linde heeft tot op heden iedere editie van de Ronde meegevaren . Bij de 20e editie was het hoog tijd om hem eens kort te interviewen over de vorige negentien deelnames. 

Hoe heb je de eerste Ronde ervaren?

In de eerste editie deden er weinig boten mee. De tocht eindigde bij Den Oever wegens een gestremde sluis en slecht weer. Het was een leuke start van een verenigingsevenement dat is uitgegroeid tot een niet te missen evenement in de zeilsport voor toerzeilers en wedstrijdzeilers.

Wat is je het meest bijgebleven?

Natuurlijk zijn er vele prachtige herinneringen, maar drie dienen er zeker genoemd te worden! Allereerst​de obstructie van de brug bij Lelystad door een ongeluk hierop. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een prachtig uitzicht op tientallen kleurrijke spinakers onderweg naar de sluis bij Lelystad, waardoor de automobilisten afgeleid werden. Als tweede zal toch het onder volle spi oplopen van het Enkhuizerzand genoemd moeten worden door een foutje van navigator T.H. te H. Tot slot is gebleken dat 2 schippers aan boord vooral op de Waddenzee geen goed idee is. Gelukkig liep dit goed af na een beslissing van de schipper/ eigenaar.

Wat was je mooiste moment?

Ook hier zijn er velen te noemen, maar twee momenten steken er boven uit. We voeren onder spinnaker bij Wijk aan Zee en de finish bleef nog lang in zicht… We voeren achteruit! Een ander mooi moment, waarschijnlijk minder mooi voor de kapitein, was een supplier bij Den Helder. Het schip vaart in dichte mist in het Schulpengat/ Marsdiep en komt een grote vloot zeilboten tegen. Hij roept de verkeerscentrale Den Helder op en krijgt de mededeling dat er ongeveer 140 zeilschepen vanaf de Waddenzee richting IJmuiden komen.

Waarom doe je elk jaar mee aan de Ronde?

Ik word gedwongen door de bemanning. Ze missen het plaatje anders in de collectie. Alle gekheid op een stokje, met mijn bemanning is het altijd weer een feest! En het blijft elke keer weer een mooie uitdaging.

Waarom raad je iedereen aan om mee te doen?

Het is een geweldige ervaring! Door het donker over de Waddenzee, met slierten van lampjes voor en vooral achter je. De Noordzee die vaak een uitputtingsslag wordt. Al met al heb je echt een prestatie neergezet als je de pieren bij IJmuiden, wat voor de ROSA als thuiskomen voelt, weer binnenloopt.